Alla nyheter
Bänkskiva i Borghamnskalksten
Ett naturligt inslag i dubbel bemärkelse – det bistår en bänkskiva med Borghamnskalksten med till just ditt kök. Med en oslagbar slitstyrka ger kalkstenen dig en arbetsyta att njuta av i lång tid framöver.
Bänkskivor i Borghamnskalksten blir ett allt vanligare inslag i svenska kök. I sin naturliga färgskala, där vår kalksten kommer i nyanserna gråbrun och ljusgrå, tar den en självklar plats hemma hos dig. Att bänkskivan dessutom kommer med en historiskt uppskattad slitstyrka gör den bara till en än mer uppskattad del av köket.
Slitstyrka som uppskattats genom historien
Den höga slitstyrkan hos Borghamnskalkstenen har gång på gång bevisats, då den setts som en del av många historiska byggnader. Under 485 miljoner år har kalkstenen fått lov att förädlas i naturen före brytning och därefter placering hemma hos dig. Det gör den till ett slitstarkt val av natursten, vars struktur är tätare än kalksten och marmor som är bruten utanför Sveriges gränser.
Ta vara på din Borghamnskalksten
Med rätt ytbehandling står vår kalksten emot både fukt och höga temperaturer. Det du däremot behöver vara lite extra försiktig med är syrliga och salta spill, som kan leda till fläckar som är svåra att bli av med. Men med vanan innen att torka bort det som spillts så snart olyckan har varit framme, så har du ingenting att oroa dig för. Genom att använda dig av en fuktad trasa, utan kemiska rengöringsmedel, så håller du din Borghamnskalksten ren och fläckfri.
Även om Borghamnskalkstenen är ett oerhört slitstarkt materialval så skadar det inte heller att skänka den lite extra hänsyn. Använd skärbrädor när du hackar ingredienser till bakning och matlagning och förse bänkskivan med grytunderlägg om du tror att kastrullbottnen håller spår av olja eller annat som kan skada naturstenens yta. Vid renhållning är det viktigt att endast använda rengöringsmedel som är lämpade för kalksten – där naturlig såpa är det allra bästa att använda för att hålla rent och bibehålla naturstenens yta.
Med rätt behandling får du en bänkskiva för livets alla tillfällen – lika trevlig att vila ögonen på som att laga mat framför. I våra skötselanvisningar hittar du mer information kring hur du håller din bänkskiva ren utan att riskera att skada kalkstenen.
Välkommen att kontakta oss på Borghamns Stenförädling, så hittar vi tillsammans den perfekta bänkskivan för just dina behov!
Lyft köket - bänkskiva i Kolmårdsmarmor
Att addera detaljer av natursten kan göra underverk för ditt kök. Med en bänkskiva av Kolmårdsmarmor adderar du en naturlig glans – och får samtidigt en arbetsyta med goda egenskaper för stunder av bakning och matlagning.
Den gröna ådringen hos Kolmårdsmarmorn får den vid en första anblick att sticka ut från syskonen i naturstensfamiljen. Men låt dig inte luras av dess naturliga skönhet och glans – Kolmårdsmarmor är nämligen ett otroligt slitstarkt material som lämpar sig alldeles perfekt som pricken över i:et för din köksinredning. Tillsammans lär vi oss mer om vad som får Kolmårdsmarmorn att sticka ut i köket.
En detalj med ökad hygien
Med rätt ytbehandling får du en tålig bänkskiva som står emot vattenspill och hetta från varma kastruller. Väljer du en polerad yta till din Kolmårdsmarmor får du även en naturlig glans till ditt kök – som får det att se sådär filmiskt rent ut.
Att Kolmårdsmarmorn dessutom har hygieniska egenskaper gör den perfekt för både matlagning och bakning. Med en bänkskiva i Kolmårdsmarmor får du med andra ord en elegant touch vars egenskaper hjälper till att förenkla köksbestyren.
Skydda din bänkskiva
Även om Kolmårdsmarmor är ett väldigt tåligt material så kräver bänkskivan ändå att du som användare är hänsynstagande. Det kanske låter som självklarheter, men för att undvika skador på ytan är det viktigt att använda skärbrädor vid matlagning och att alltid se till att trasorna du torkar rent med är fria från smuts – för att inte riskera onödiga repor och nagg på marmorns yta.
Låt dig inte skrämmas av rädslan för fläckar
Oroar du dig för att en marmorbänkskiva ska vara svår att hålla ren? För en mjukare typ av natursten såsom Kolmårdsmarmor kan spill av syrliga vätskor vara ett stort problem. Men om du bara är noggrann med att torka upp fläckar direkt vid olyckstillfället, så är det inga problem att hålla bänkskivan ren och fri från fläckar.
När det kommer till renhållning är det naturliga medel som gäller. Att använda kemiska städmedel riskerar att skada ytan på din Kolmårdsmarmor. Less is more är verkligen en bra tumregel att ha med sig vid städning. Vid vardaglig städning använder du med fördel enbart en fuktad trasa för att torka bort eventuell smuts. Vid hårdare smutsning adderar du med en mindre mängd naturlig såpa som hjälper till att lösa upp eventuell spill och fläckar. I våra skötselanvisningar hittar du mer information kring hur du håller din bänkskiva ren utan att riskera att skada marmorn.
Med andra ord är det inte krångligare att ha en bänkskiva i Kolmårdsmarmor – så länge man är noggrann med städningen när olyckan är framme.
Välkommen att kontakta oss på Borghamns Stenförädling, så hittar vi tillsammans den perfekta bänkskivan för just dina behov!
Borghamnskalksten – ett hållbart golvval
Befinner du dig mitt i planeringen för nya golv där hemma? Då bör Borghamnskalksten vara ett alternativ att ha i åtanke. Med sina slitstarka egenskaper är ett golv av kalksten det perfekta valet för såväl köket som badrummet och hallen.
Hållbar i dubbel bemärkelse och ett stiligt materialval – det är Borghamnskalkstenen i ett nötskal. Bruten i Sverige har denna natursten låg klimatpåverkan och dessutom en högre slitstyrka än natursten bruten på andra platser i världen. I sina gråbruna eller ljusgråa nyanser är Borghamnskalkstenen enkel att matcha med övriga hemmet. Men hur lämplig är egentligen kalkstenen när det kommer till att lägga nytt golv där hemma? Tillsammans reder vi ut dina funderingar.
Dubbla användningsområden i köket
I köket, som brukar räknas som hemmets hjärta, är det viktigt att skapa en rogivande miljö för kreativiteten att flöda i. Genom att lägga ett golv i natursten kommer den lugnande känslan per automatik – samtidigt som du med Borghamnskalksten får ett slitstarkt golv som tål lite spill från puttrande kastruller och nyfikna barn. Med rätt ytbehandling är ett kalkstensgolv lätt att hålla rent vilket gör det perfekt även i det mest livfulla av kök.
Får du inte nog av Borghamnskalksten i hjärtat av ditt hem? Den eleganta naturstenen fungerar även utmärkt som bänkskiva. Genom korrekt slipning står kalkstenen emot både fläckar och vatten – vilket det kan bli mycket av i ett välanvänt kök.
Passande materialval för gästtoaletten
Att kalkstenen är fuktavvisande gör att den tål vattenstänk – och blir därmed ett perfekt val av golv till din WC. Genom att addera en borstad ytbehandling är Borghamnskalkstenen dessutom ett halksäkert alternativ, även när dess yta är blöt.
Att kalkstensgolvet dessutom kan kombineras med vattenburen eller elektrisk golvvärme ger en behagligt ombonad känsla även utan en matta på golvet.
Att kalkstenen är fuktavvisande gör att den tål vattenstänk – och blir därmed ett perfekt golvval till din WC.
Borghamnskalksten för en prydlig hall
Hallen är det rum som utan tvekan behöver utstå mest av svenskt väder och vind. När fuktiga, leriga och sandiga skor möter golvet och blöta ytterkläder samlas på hög innanför ytterdörren. Med en borstad ytbearbetning står Borghamnskalkstenen emot väta och smuts och ger dig ett lättstädat golv för de allra lerigaste stunderna.
När de kallare temperaturerna sedan kommer njuter du av vattenburen eller elektrisk golvvärme, som med fördel kombineras med den rogivande naturstenen.
Hör av dig till oss på Borghamns Stenförädling, så planerar vi tillsammans det perfekta golvet för dig!
Marmor eller kalksten till golvet ?
Det bästa av golv är lika slittåligt som det är snyggt. Genom att välja ett golv i Borghamnskalksten eller Kolmårdsmarmor får du båda delarna – ändå kan det vara svårt att välja vilket material som passar ens behov allra bäst. Tillsammans guidar vi dig igenom valet mellan Borghamnskalksten och Kolmårdsmarmor.
Halkfritt och lättstädat med Borghamnskalksten
Att addera kalksten till sitt hem har blivit allt mer populärt de senaste åren. Där vår Borghamnskalksten, som kommer nyanserna ljusgrå och gråbrun, är med och bidrar till en avslappnad känsla i ditt hem. Den naturliga färgskalan trycker dessutom lite extra på vad det är som får ta plats i hemmet – ett helt naturligt material vars egenskaper förädlats fram av naturen själv.
Borghamnskalksten har länge varit ett givet golvval för byggnader såsom skolor och regementen, då dess täta uppbyggnad bidrar till en oslagbar slitstyrka. Att kalkstenen dessutom är fuktavvisande gör att den tål spill i köket och blöta skoavtryck i hallen. Med rätt ytbehandling blir Borghamnskalkstenen ett halksäkert alternativ, även när ytan är blöt. De vattenavvisande egenskaperna gör dessutom ditt stengolv lättare att hålla rent.
Med ett golv av Borghamnskalksten njuter du av en rogivande siluett och en slitstyrka som följer med under hela livet.
Naturlig glans med Kolmårdsmarmor
Ett golv i Kolmårdsmarmor är ett lika passande val till hallen som till köket eller badrummet. Med sin gröna ådring adderar den svenska marmorn en elegant touch till ditt hem. Men låt dig inte luras av den prydliga ytan – för Kolmårdsmarmorn är ett naturmaterial som klarar mycket. Med rätt ytbehandling är varken vatten eller smuts är något problem med ett marmorgolv i ditt hem. De vattenresistenta egenskaperna i stenen gör det till ett mångsidigt val av golv som är enkelt att underhålla.
Kolmårdsmarmorn är ett miljövänligt golvval, brutet direkt från östgötska Kolmården. Vilket gör att du lägger ett ordentligt golv med gott samvete. Genom att hålla efter ditt golv ordentligt får du med Kolmårdsmarmorn ett golvmaterial att njuta av länge.
Känner du dig fortfarande osäker på ditt val? Välkommen att kontakta oss, så väljer vi ut den perfekta naturstenen utifrån dina behov.
Bänkskiva i kolmårdsmarmor vs. kalksten?
Det finns mycket att överväga i valet av natursten – och kanske velar du mellan Kolmårdsmarmor och Kalksten för den nya bänkskivan i köket. Även om det finns en hel del likheter mellan de bägge så råder ändå vissa skillnader. Tillsammans hjälper vi dig att förenkla valet av bänkskiva.
Att välja en bänkskiva av natursten ger ett elegant och naturligt inslag till köksinredningen. Hos oss väljer du mellan Kolmårdsmarmor eller Borghamnskalksten – två alternativ som båda adderar det där lilla extra till ditt kök. Men vilka är då skillnaderna mellan dessa två naturstenar? Låt oss reda ut vad som särskiljer våra olika typer av natursten.
Ökad hygien med kolmårdsmarmor
Med Kolmårdsmarmor får du en hållbar bänkskiva, vars gröna ådring gör den till ett materialval som sticker ut från mängden. Kolmårdsmarmor är ett hållfast material vars slitstarkhet gör den perfekt som bänkskiva även i de mest välanvända köken.
Kanske har du läst att marmor är ett material som lätt blir fläckigt? Det stämmer till viss del, då marmor är naturligt sprungen och uppbyggd av mjukare material. Det gör att sura vätskor, såsom vin och fruktjuice, enklare kan tränga sig ned i stenen. Genom att snabbt torka bort och behandla eventuellt spill så förhindrar du risken för bestående fläckar. Att välja en finslipad ytbehandling till din Kolmårdsmarmor hjälper även det till att förebygga uppkomsten av eventuella fläckar.
Den finslipade ytbehandlingen ger dessutom köket en glans som får det att skina lite extra. Samtidigt som du får en slittålig bänkskiva som tillför högre hygien och är enklare att hålla ren. Den enkla renhållningen gör Kolmårdsmarmorn till ett mångsidigt val – som passar för bänkskivor i alla typer av kök.
Borghamnskalksten – ett historiskt materialval
Köksdetaljer av kalksten har under de senaste åren seglat upp till att bli en naturlig del i de svenska hemmen. Materialmässigt är en bänkskiva av Borghamnskalksten ett säkert val, där den otroliga slitstyrkan gång på gång satts på prov genom användningsområden i byggnader som skolor och regementen. Slitstyrkan har dessutom tagits till fasta på under stora delar av historien, då Borghamnskalksten går att finna i många av landets historiska byggnader.
Vår kalksten kommer i två färgskalor, ljusgrå och gråbrun, där vi erbjuder en slipning som lämpar sig för just ditt ändamål. Unikt för Borghamnskalkstenen är den förädling som skett under 485 miljoner år i naturen. Det gör den åldersmässigt ensam i sitt slag och dess ålder gör även Borghamnskalkstenen till en tätare och slitstarkare sten än kalksten och marmor från andra platser i världen. Är du ute efter hög slittålighet och motståndskraft, eller ett vackert och något mer dämpat intryck än hos Kolmårdsmarmorn, är Borghamnskalksten därför ett utmärkt val.
hjälper dig gärna att hitta den perfekta bänkskivan för just ditt kök. Välkommen att kontakta oss, så hittar vi tillsammans det bästa materialvalet för dig!
I vilka rum lämpar sig Kolmårdsmarmor?
Vi ser allt mer inslag av natursten ta plats i de svenska hemmen. Där den traditionella Kolmårdsmarmorn ersätter mer traditionella alternativ som plastmattor och parkettgolv. Tillsammans tittar vi närmare på hur den slitstarka favoriten gör sig på plats i hemmet.
Bruten i östgötska Kolmården har Kolmårdsmarmorn gjort sig ett namn över hela världen. Med all rätt – sett till dess unika gröna ådring och oslagbara slitstyrka. Historiskt sett har kolmårdsmarmorn varit ett givet materialval för allt ifrån utsmyckningar, konst och byggnadsändamål. Och det är nästan omöjligt att förstå att detta vackra material är helt sprunget ur naturen. Men hur gör den sig egentligen som en del av de olika rummen där hemma?
Ett optimalt val för badrummet
Badrummet har seglat upp som en fristad i hemmet, till vilket man söker sig för stunder av komplett avslappning. Med kolmårdsmarmor i badrummet får man både ett ändamålsenligt och vackert naturmaterial. Då den med rätt underarbete står emot fukt- och vattenskador på ett oslagbart sätt.
Det rätta underarbetet hjälper även till att minimera risken för halkskador, där borstning är ett effektivt val av ytbearbetning för att minimera risken att halka och skada sig. Lite vatten på golvet är då inte längre något problem, samtidigt som den borstade effekten ger en behaglig känsla då man rör sig barfota över golvet.
Kolmårdsmarmor i köket
Valet av bänkskivor är en viktig del för att få till ett snyggt kök. Genom att addera en touch av kolmårdsmarmor får du slitstarka arbetsytor – som adderar det där lilla extra och lyfter helheten.
Dessutom utgör Kolmårdsmarmorn ett perfekt val även för golvytan i köket. Även här, precis som i badrummet, gör en borstad yta att det blir ett halkfritt golv. Kolmårdsmarmorn kan dessutom med fördel kombineras tillsammans med vattenburen eller elektrisk golvvärme, för ett varmt intryck och lika varma fötter.
Kolmårdsmarmor i hallen
Blir det mycket blöta ytterkläder, smutsiga hundtassar och leriga skor? På hösten och vintern är det mer ofta än sällan som hallen får utstå både smuts och väta. Det gör det än viktigare med ett slittåligt och lättstädat val av golv även där.
Med sina slitstarka och vattenresistenta egenskaper är kolmårdsmarmorn ett givet val för hemmets stökigaste plats. Dess tålighet mot fukt och vatten gör även att kolmårdsmarmorn är enkel att underhålla och den bidrar därför till ett mer lättstädat hallutrymme.
Vill du ha hjälp att hitta det perfekta golvet för just ditt hem? Välkommen att kontakta oss, så berättar vi mer!
Svensk natursten för en hållbar framtid
Svensk natursten för en hållbar framtid
Lite prat och mycket verkstad… Jo, så är det på Borghamns Stenförädling som har ett engagerat och flerdimensionellt förhållande till hållbarhet. Den svenska naturstenen garanterar långsiktigt hållbar kvalitet. Samtidigt är företaget en förebild i branschen efter miljöomställningen till 100 procent fossilfri produktion.
Svensk kalksten och marmor tillhör den absolut vackraste och samtidigt hårdaste byggnadsstenen i världen. Borghamns Stenförädling AB bryter kalksten vid Vätterns östra strand och Kolmårdsmarmor i de ursprungliga marmorbrotten norr om Bråviken. Råvaran är flera hundra miljoner år gammal och kräver respektfull hantering och likaså förädling i form av kvalificerade stenhuggeriarbeten.
Svensk natursten är ett livfullt, slitstarkt och tidlöst material som förgyller sin framtida plats under många, många år framöver. Från vackert inredda kök, badrum och andra sköna rum. Till restaurering av byggnader och utsmyckningar, däribland specialprojekt på uppdrag av Nationalmuseum i Stockholm och Linköpings domkyrka.
– Våra skickliga stenhuggarmästare tar sig gärna an nya utmaningar, där vi kombinerar genuint yrkeskunnande med modern och avancerad teknik som 3D scanning. Vi har ett flexibelt förhållningssätt och anstränger oss för att till 100 procent förverkliga kundens önskemål, oavsett storleken på uppdraget. Vi är stolta över vad vi levererar och värdesätter långsiktigt nöjda kunder, säger produktionsansvarige Tim Ericsson, fjärde generationen i familjeföretaget grundat 1951.
Borghamns Stenförädling har uppmärksammats för att de går i bräschen för fossilfri drift inom svensk stenindustri. De är Sveriges första stenföretag som lever upp till framtidens miljökrav, efter att ha ställt om hela produktionen till att vara 100 procent fossilfri.
– Vi har tagit ett rejält miljökliv som ger positivt avtryck i hela landet och är i frontlinjen även internationellt. Kan vi som förebild inspirera andra inom stenbranschen och dela med oss av våra erfarenheter är vi bara glada. Är vi fler som jobbar för att minska miljöpåverkan blir effekten såklart mer påtaglig. Det känns riktigt bra, säger Tim Ericsson.
Miljöomställningen innebär att företagets anläggningar numera drivs av förnybar och närproducerad el från ett lokalt vindkraftverk. Bergvärme används för uppvärmning, och lastmaskiner, truckar och företagsbilar tankas med förnybar biodiesel.
– Vårt strategiska miljöval är samtidigt en styrka i den stenhårda konkurrensen, men som också känns rätt i hjärtat för oss själva. Vi har jobbat målmedvetet och så tänker vi fortsätta. Det är den självklara och naturliga vägen framåt. Vi står för hållbarhet i praktiken, helt enkelt.
KRÖNIKA i Sten
Det var där, i Alperna, för 10-15 år sedan som jag först på riktigt blev medveten om vad som höll på att hända. Jag tävlade i snowboard på elitnivå och märkte mellan de olika säsongerna hur glaciärerna snabbt blev allt mindre. Och det gick fort. När de äldre åkarna dessutom berättade hur mycket större glaciärerna hade varit tidigare, förstod vi alla att det inte handlade om tillfälliga avvikelser. Jorden blev varmare, vilket också forskningen visade.
Även från min mer lokala horisont, backarna vid Omberg, kunde jag märka samma sak. Säsongerna blev kortare och det var mindre snö i backarna än när jag som liten kastade mig ut för första gången. På så sätt är jag väl som de flesta andra. Det är först när man själv ställs inför något på riktigt som man förstår innebörden av det. Naturen ljuger inte – och företräder inte några särintressen.
Just där och då kanske jag inte såg sambanden mellan mina egna handlingar och smältande glaciärer. Eller att jag skulle kunna påverka den framtida utvecklingen, som ju beror på så många andra människors och politikers beslut.
men jag hade fel. I dag vet jag att man med ganska små men medvetna val kan åstadkomma stora förändringar i den egna vardagen. Nu ser jag också på framtiden från en annan horisont än när jag stod i backen. Jag är småbarnsfar, produktionsansva- rig och nästa led i ett familjeföretag som i generationer har levt på naturens tillgångar. Det gör oss självklart skyldiga att ta hand om och vårda dem – och att betala tillbaka.
När vi för 20 år sedan övergick till bergvärmevar det ett första steg som banade väg för den fossil-fria produktion vi har i dag.
Det var då, liksom nu, ett ekonomiskt rationellt beslut som gav andra positiva miljöeffekter, som minskat oljeberoende och bättre arbetsmiljö i produktionen.
På samma sätt argumenterar vi i dag när våra anläggningar drivs av hundraprocentigt förnybar el från ett lokalt vindkraft- verk, när vi tankar lastmaskiner, truckar och företagsbilar med förnybar diesel och när vi samordnar våra transporter med ett lokalt åkeri som också kör på fossilfritt.
Vi vet att det här stärker vår framtida konkurrenskraft. Samtidigt har vi visat att man redan nu kan nå målet att Sverige 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser.
Och bäst av allt – den här omställningen har inte inneburit några större uppoffringar. Men vi har jobbat medvetet, och
så tänker vi fortsätta. Vi vet till exempel att kostnaderna för eldrivna fordon sjunker snabbt, samtidigt som de blir allt effek- tivare. Vi vet också att vi kan optimera vår produktion ännu mer, så att vårt energibehov minskar ytterligare.
Just nu är vi är stolta men inte nöjda, som det brukar heta. Och vi slår oss inte för bröstet. Men kan vi inspirera andra eller dela med oss av våra erfarenheter är vi glada.
Jag vet i alla fall att jag även i framtiden vill kunna åka snowboard på Omberg med mina ungar.
TIM ERICSSON, PRODUKTIONSANSVARIG, BORGHAMNS STENFÖRÄDLING
Läs krönikan och mycket annat på www.sten.se
Vi miljöpåverkar Sveriges stenindustri
”En förebild för branschen”
Borghamn miljöpåverkar Sveriges stenindustri
Miljöklivet som tagits av Borghamns Stenförädling AB ger positivt avtryck i hela landet. Vadstenaföretaget har fått Sveriges Stenindustriförbund att avsevärt tidigarelägga färdplanen för en fossilfri industri.
– Kan vi inspirera andra inom stenbranschen och dela med oss av våra erfarenheter är vi glada. Är vi fler som jobbar för att minska miljöpåverkan blir effekten såklart mer påtaglig. Det känns riktigt bra, säger produktionsansvarige Tim Ericsson, fjärde generationen i familjeföretaget Borghamns Stenförädling.
Borghamns Stenförädling är Sveriges första stenföretag som lever upp till framtidens miljökrav. Med det som ledande exempel har Sveriges Stenindustriförbund beslutat om en ny färdplan för en fossilfri stenindustri, som utmanar den nationella planen där 2045 är slutmålet.
– Vi sticker ut hakan och tidigarelägger målgången för vårt genomförande till år 2029. Jämfört med de flesta andra branscher, som sätter 2045 som mål, avviker vi kraftigt från tidtabellen. Borghamns Stenförädling är en förebild och hann före oss som bransch. De har visat att det går och lever redan upp till den nya färdplanens löfte, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund med 100 medlemsföretag runt om i landet.
Miljöomställningen på Borghamns Stenförädling innebär i korthet att deras anläggningar numera drivs av förnybar och närproducerad el från ett lokalt vindkraftverk. För uppvärmning används bergvärme och deras lastmaskiner, truckar och företagsbilar tankas med förnybar diesel.
– Bäst av allt är att den här omställningen till en helt fossilfri produktion inte inneburit några större uppoffringar för oss. Men vi har jobbat medvetet och så tänker vi fortsätta. Vi vet att vi kan optimera vår produktion ännu mer så att vårt energibehov minskar ytterligare, säger Tim Ericsson.
För ytterligare information, kontakta: Tim Ericsson, Borghamns Stenförädling AB
Tel: 0143-201 74, mobil: 070-642 01 28
E-post: tim@borghamns-stenforadling.se
Så tar du hand om din natursten
Att inreda sitt hem med natursten är att välja ett material som är lika enkelt att underhålla som kostnadseffektivt. Natursten kräver inga specialbehandlingar eller kostsamma medel, utan det mår istället bäst av en enkel och relativt billig rengöring. Följ med oss så berättar vi mer.
Såpa, tvål och Allrent. Det enklaste är oftast det bästa. Både fogar såväl som marmor och kalksten skadas lätt av sura rengöringsmedel, och kalk tål inte salt. Natursten inomhus behöver inte några speciella ytbehandlingar eftersom ytan är så pass hård och slitstark i sig, varpå ytimpregnering ska undvikas. Det som annars kan hända är att impregneringen bildar ett skikt på ytan som verkar tätande, och som därmed hindrar den naturliga fuktvandringen genom naturstenen. Detta kan i sin tur leda till att stenen skadas och att tunna skikt lossnar. Även färgförändringar kan uppstå. Återigen, enklast är bäst när det kommer till natursten. Så hur ska man sköta om sitt stengolv? Med växelbruk!
Vad är växelbruk?
Vid växelbruk varvas den vanliga rengöringen med såpa och/eller tvål med uppskurningar och nya såpa och/eller tvålimpregneringar. Hur då?
- Städa naturstenen med såpa och/ eller tvål.
- Efter ett par städningar med såpa och/eller tvål utförs en uppskurning, antingen för hand eller med en skurmaskin samt Allrent. OBS! Inga tillsatser av vax eller polish får användas!
- Under de första två städningarna efter utförd uppskurning rengörs naturstenen med såpa och/eller tvål med en dos som är 2–5 gånger högre än annars.
- Städa naturstenen som vanligt igen med såpa och/eller tvål.
Hur ofta du behöver göra en uppskurning beror på vart i hemmet naturstenen ligger - entrén, matsalen, badrummet – eftersom detta påverkar hur pass nedsmutsad ytan är.
När olyckan har varit framme
Men om man har fått en fläck på bänkskivan, eller på golvet? Vad för sorts skötsel krävs för att ta bort den? Fläckar ska självfallet tas bort så fort som möjligt innan den hinner tränga ner i naturstenen. Försök att suga upp den med hushållspapper och bearbeta sedan fläcken med duk och vatten. Är skadan större kan du försöka med pastametoden; blanda rengöringsmedlet med krita eller potatismjöl till en pasta. Låt pastan ligga och verka på fläcken tills den har torkat. Sopa eller torka sedan bort den torkade pastan. Upprepa vid behov. Använd därefter såpa, Allrent eller tvål och arbeta dig utifrån och in mot mitten av fläcken, för att undvika att fläcken sprids ut. Skölj noga med vatten efteråt. Klart!
Svårare än så är det inte att ta hand om sin natursten! Vill du ha lite tips på hur du kan inreda ditt hem med natursten? Kontakta oss så berättar vi mer!
Så enkelt begär du en offert
Få det hem du alltid önskat – begär en offert från oss. Skriv ner vad det är som du önskar, vilket material samt mått, så ser vi till att återkomma inom några få dagar med en offert.
En av tjusningarna med att ha äga sitt hem är att man kan renovera och göra om det så att det passar ens egen stil och smak. Man kan skapa sig ett hem där man trivs och kan slappna av, ett hem man ser fram emot att komma hem till. Vad det är som man vill göra varierar från hem till hem – du kanske vill utföra en trapprenovering med ett nytt kalkstensgolv, göra om gästwc:n och inreda med grön Kolmårdsmarmor, eller restaurera köket och sätta dit en måttbeställd köksbänk i marmor. Hur man göra då? Man begär en offert från oss!
Allt direkt via hemsidan
Använd vår lättmanövrerade hemsida och välj ut den produkt du vill ha – fönsterbänkar, golv, väggplattor, bänkskivor, vi har det mesta. Därefter är det dags för dig att välja ut material, behandling, mått osv. En vacker marmorskiva i grön, polerad marmor som vardagsrumsbord, ett tidlöst golv i borstad kalksten, en helt ny gästwc i ljusgrå Borghamnskalksten, skriv helt sonika ner allt du önskar. När vi har fått allt ser vi till att förse dig med en offert inom endast ett par dagar. Enklare än så kan det inte bli!
Skapa ditt hem som du vill ha det – begär offert idag.
Vi tar täten inom Sveriges stenindustri
Borghamns Stenförädling AB har avancerat till främsta ledet i sin bransch när det gäller miljöomställning. De är nu det första stenföretag i Sverige som ställt om hela produktionen till att vara fossilfri. De ligger mer än två decennier före stenindustrins gemensamma målsättning.
– Stenindustriförbundet siktar på att branschen ska bli fossilfri år 2045. Vi har redan nu, augusti 2020, nått de miljömålen. Det känns riktigt bra, säger vd Mats-Ola Ericsson.
Familjeföretaget i Borghamn, Vadstena kommun, är inte bara först i Sverige. De är i frontlinjen även internationellt när det gäller att ställa om produktionen inom stenindustrin till att bli helt fossilfri.
Bakgrunden till miljösatsningen är denna. Borghamns Stenförädling gjorde ett strategiskt miljöval, för att stärka sig i den stenhårda konkurrensen men som också känns rätt i hjärtat för dem själva.
– Vi försöker vara så miljömedvetna som möjligt. Prismässigt kan vi inte konkurrera med utländsk natursten. Däremot ställer allt fler byggföretag miljökrav vid upphandling. Därför är vår miljösatsning ett bra konkurrensmedel. Vi gör det samtidigt för oss själva och samhället i övrigt, för att bidra till en ekologiskt hållbar framtid. Det kostar oss totalt några hundra tusen kronor extra på årsbasis, men det är det verkligen värt, säger Mats-Ola Ericsson.
Miljöomställningen inleddes för ett par år sedan och kan delas upp i olika fokusområden:
- Samtliga bearbetningsmaskiner drivs av hundraprocentigt förnybar och närproducerad el från lokalt vindkraftverk.
- För uppvärmning av lokalerna används i första hand bergvärme. Riktigt kalla dagar skjuter man till RME, ett biobränsle som framställs av raps.
- Det senaste och avgörande steget i övergången till en helt fossilfri produktion är att företaget slutat köra sina fordon på fossil diesel. I stället tankas lastmaskiner, truckar och företagsbilar med HVO – en till 100 procent förnybar diesel helt fri från koldioxidutsläpp. Företaget tankar från egen tank med bränsle från Energifabriken.
För ytterligare information, kontakta: Mats-Ola Ericsson, vd Borghamns Stenförädling AB
Tel: 0143-201 74, mobil: 070-585 07 05
E-post: mats-ola@borghamns-stenforadling.se
Vi restaurerar Sveriges vackra byggnader
Linköpings domkyrka, Nationalmuseum i Stockholm, Alvastra Kloster, dessa vackra, äldre byggnader är lika beundrade som värda att bevara. De har dock haft två saker gemensamt; deras skönhet och deras behov av restauration.
Sveriges har många byggnader som har klarat sig igenom århundrandena, och som vi självfallet vill njuta av i lika många århundranden till. Trots att marmor och kalksten är hårda naturstenar utsätts de likväl för tidens tand och slitage, varpå en restaurering för att laga stenen till slut blir aktuell. När en sådan ska planeras är det flera faktorer som spelar in för slutresultatet – en god skadeanalys, fastställningen av stentypen, samt att erfarna och skickliga stenhuggarmästare står bakom verktygen. Dessa faktorer gör Borghamns Stenförädling till en självklarhet.
Restaurering runtom i Sverige
Vi på Borghamns Stenförädling har anförtrotts restaurationen av ett flertal kända objekt runtom i Sverige som har krävt lika mycket skicklighet som engagemang; fönsterna på Linköpings domkyrka, valvbågarna på Alvastra Kloster och kalkstensdetaljer på Nordiska Museet i Stockholm. Med rätt utrustning och rätt natursten har vi återställt dessa byggnader till sin forna glans.
Nationalmuseums prakt återställd
Vad gäller museum i Stockholm blev vi tilldelade äran att bistå en av de största renoveringarna som har utförts på ett Stockholmsmuseum på senare tid: renoveringen av Nationalmuseum. 3000 kvadratmeter Borghamnskalksten, utvald med omsorg direkt i stenbrotten, valdes ut. Runt 1500 kalkstensblock byttes ut, golv och väggar restaurerades, och stenfasaden utomhus fick tillbaka sin forntida prakt. Det är värt att nämna att Borghamnskalkstenen fanns på plats redan 1866 när Nationalmuseum invigdes av Friedrich August Stülers.
Med skickliga stenhuggarmästare och en högeffektiv produktionsanläggning utför vi på Borghamns Stenförädling restaureringsarbeten över hela Sverige. Upptäck vad vi mer kan erbjuda!
Den gömda historien i vår kalksten
Vår 485 miljoner år gamla kalksten är dubbelt så gammal som övrig kalksten. Med sina insprängda fossiler skapar den därmed helt unika golv och kalkstensplattor. Men hur skapas kalkstenen? Och varför finner man fossiler i den? Följ med oss på en liten resa genom kalkstenens skapelse.
Vill du inreda ditt hem med unika fossiler från en svunnen tid? Ta dig då en titt på vår kalksten – vår 485 miljoner år gamla kalksten. Tack vare dess höga ålder är vår Borghamnskalksten, som är mer än dubbelt så gammalt som övrig kalksten, helt unik. I denna fantastiska natursten gömmer det sig fossiler i form av vackra koralldjur och snäckor som gör ditt hem till ett unikum, tagna från en tid då människan inte fanns på jorden än. Det du får är därmed kalkstensplattor och golv i kalksten som är lika hållbara som vackra; den berömda Triumfbågen i Paris är uppbyggt av just kalksten. Men hur skapas denna vackra natursten?
Så skapas kalksten
Att kalkstenen är rik på fossiler har sin grund i hur den skapas, av skalrester från djur som har levt i havet. Enkelt förklarat har skalresterna från dessa havsdjur ansamlats på havets botten år efter år, och med tiden har flera, tjocka lager bildats. Allt eftersom fler lager tillkommer ökar trycket på de nedre lagren. Som en följd av detta kontinuerliga, höga tryck cementeras de nedanliggande lagren till slut och skapar en hård bergart – kalksten. Den är just den här kalkstenen som vi sedan ser till att leverera till ditt hem. Alltid med hög hantverkskännedom och till ett bra pris.
Vill du låta den vackra kalkstenen med dess fossiler göra ditt hem lika exklusivt som personligt? Kontakta oss idag för mer information!
Så beställer du handprover
Vi på Borghamns Stenförädling är stolta över att erbjuda våra hållbara och vackra naturstenar i olika färger och ytbehandlingar. Som kund vet vi däremot att det ibland kan vara svårt att veta vad som skulle passa bäst i ens hem. För att underlätta dina val skickar vi därför ut handprover på vår kalksten och marmor.
Att inreda sitt hem med en natursten är att inreda sitt hem med ett naturmaterial som kommer att vara lika vackert år efter år. Den står inte bara opåverkad av trender, utan som tidigare nämnts höjer den även värdet på ens hem. Men ska man inreda sitt hem med kalksten eller med marmor? Vill jag ha en gråbrun Borghamnskalksten med diamantfräst yta, eller en vackert grön Kolmårdsmarmor med sandsågad yta? Viktiga frågor, men som kan vara svåra att svara på. För att hjälpa dig i detta skickar vi därför ut handprover till dig!
Handprover i sten och marmor
Med hjälp av våra handprover på vår kalksten och marmor blir det lättare för dig att avgöra vad som ska vart. Ett badrum i borstad marmor, ett ljusgrått kalkstensgolv med slipad yta i matsalen, en skimrande grön köksbänk i slipad svensk marmor, med handprover blir det lätt att se hur slutresultatet växer fram framför ens ögon. Här på vår hemsida klickar du snabbt och enkelt i vilka färger och slipningar som du är intresserad av så skickas det hem till dig omgående. Vill du ha en annan ytbehandling än de som nämns? Fyll i den så ser vi vad vi kan göra!
Underlätta inredningsvalet – skicka efter handprover från oss idag!
Stenhuggare – en konst och ett hantverk
Stenhuggeri är en konst som har utövats ända sedan människans början. Förr var detta yrke vanligt förekommande, men efter industrialiseringens intåg är detta idag ett hantverkaryrke förbehållet de allra skickligaste utövarna.
Stenhuggeri som yrke utövades på ett i princip oförändrat sett från medeltiden och in på 1900-talet. Från mitten av 1800-talet och in på 1920-talet var stenhuggeri ett av de vanligaste yrkena i södra Sverige. Jobbet var många gånger tungt där man arbetade med ritsmejsel, borr och slägga. Detta yrke, som oftast gick i arv, utvecklades till en konst som krävde en enorm yrkesskicklighet. En vars resultat vi kan njuta av än idag
Bearbetning av natursten
Stenhuggarens jobb tar vid där brottsarbetarnas tar slut, när berget har brutits och delats i mindre delar. Till att börja med stäms ritningen från kunden av noggrant, varpå putsning och kilning av naturstenen följer. Trappor, konstverk, skålar, oavsett vad stenhuggaren än har för uppgift att skapa väntar timmar av noggrann koncentration för att ta fram det som kunden önskar.
Oerhörd yrkesskicklighet
Precis som förr kräver arbetet som stenhuggare idag en oerhörd yrkesskicklighet. Våra stenhuggare har många, långa år av erfarenhet bakom sig där de strävar efter att realisera kundens vision. Deras hantverk kan du hitta i allt från restaureringsprojekt till vackra konstverk. Önskar du unika detaljer i svensk kalksten till din stentrappa, eller en vacker skål i marmor till bröllopsdagen? Såg du ett konstverk på Drottningholms Slott som du önskar få njuta av i ditt eget hem? Oavsett önskemål eller idé arbetar våra stenhuggare hårt med sina händer för att skapa det just du önskar.
Låt våra stenhuggare föra vidare ett stycke historia åt just dig – kontakta oss idag.
Så bryts vår Borghamnskalksten
Kalksten har använts i allt från skolor och regementen till kyrkor och slott. Vår Borghamnskalksten är med sina 485 miljoner år helt unik. Dess höga ålder gör den dubbelt så gammal som annan kalksten idag samt både tätare och hårdare – lika hård som marmor från andra delar av världen.
Men hur framställs vår Borghamnskalksten? Och hur gjorde man förr? Följ med oss genom kalkstensbrytningens fantastiska historia!
Kalkstenens historia
Kalksten användes både i kyrkans såväl som kungamaktens byggnader under medeltiden och 1500-talet. Under stormaktstiden, från 1600-talets förra hälft, ökade användningen av kalksten. Stenen användes inomhus, i trappor och eldstäder, samt utomhus i delar av bottenvåningarnas fasadpartier.
Under 1700-talet började dekorationshuggen sten användas i portaler. Under sent 1700-tal och en stor del av 1800-talet användes kalkstenen till att förstärka hörn samt som skoningar i portaler och körportar. Detta utvecklades sedan till att de svenska arkitekterna under 1800-talets andra hälft endast använde äkta sten i fasaderna.
Så bröts kalksten förr
Med dåtidens farliga och påfrestande metoder öppnades kalkstensbrott genom att man för hand avlägsnade den jord som täcker kalkstenslagret. Mödosamt och med otrolig uthållighet grävdes sedan smala, djupa gravar för att kunna lyfta upp stenblocken. Sedan återstod det tunga arbetet att sönderdela dessa block med hjälp av släggor, kilar och spett för att sedan transportera blocken med häst och vagn.
Så bryts kalksten idag
Kalkstensbrytning är idag en säker och pålitlig metod. Vi Borghamns Stenförädling använder oss av en stor klingsåg som delar upp pallen i levar. Sågdjupet anpassas efter de naturliga, horisontella skikten i berget. Levarna kilas sedan ner till block i storlek anpassade för den vidare bearbetningen. Färgsorteringarna, ljusgrå och gråbrun, tas ut på olika nivåer i brottet.
Låt den historiska kalkstenen bli en del av ditt hem – kontakta oss idag.
Så bryts vår Kolmårdsmarmor
Sedan många hundra år har folk fascinerats över och beundrat den gröna naturstenen Kolmårdsmarmor. Tack vare teknikens utveckling har vi gått ifrån att använda rep och kilar till moderna kling- och vajersågar. Följ med oss genom marmorbrytningens fantastiska historia!
Det äldst bevarade föremålet av Kolmårdsmarmor är en dopfunt ifrån 1200-talet. Idag finns den att beskåda i vackra Eneby Kyrka i Norrköping. Tidpunkten för när marmorbrytningen föddes i Sverige går inte att fastställa till ett exakt årtal, men sett till ett marmorbrott i Kolmårdsområdet som var i drift mellan 1639 till 1655 är det troligtvis att brytningen av Kolmårdsmarmorn började ungefär vid samma tidpunkt.
Kolmårdsmarmor tillåts smycka Stockholms Slott
1669 gav änkedrottningen Hedvig Eleonora den kända bildhuggare Nicolaus Millich i uppdrag att smycka både Stockholms Slott och Drottningsholms Slott med bl.a vackra skulpturer i just Kolmårdsmarmorn. Dessa fantastiska utsmyckningar kan vi njuta av än idag. Här föddes den uppskattning för Kolmårdsmarmor, en av världens hårdaste marmorsorter, som sträcker sig in i våra dagar.
Marmorbrytning förr
Hur bröts marmorn förr i tiden? Med hjälp av kilar, rep och en stor mängd tålamod bröts marmorn ner till 190 meters djup för att sedan bearbetas vid ytan. Det var ett hårt och farligt jobb där monoloterna, stora stenblock, transporterades med hjälp av slädar och rep.
Marmorbrytning idag
Vi på Borghamns Stenförädling påbörjade vår marmorbrytning i Kolmården år 1993. Vi bryter med hjälp av moderna kling- och vajersågar vars sågklinga sågar vertikala snitt mitt i stenen. I snitten läggs sedan en diamantvajer som skär bort stenblocken från berggrunden horisontellt. De stora stenblocken fraktas därefter till produktionsanläggningen för att förädlas till de produkter du som kund önskar.
Inred ditt hem med den historiskt vackra Kolmårdsmarmorn – kontakta oss idag.
Därför ska du ha marmor hemma
Inred ditt hem med den tidlösa naturstenen Kolmårdsmarmor. Marmor står emot alla trender, nutida som framtida, där den unika och vackra ådringen gör den lika idealisk i köket som i badrummet.
Marmor är ett av de mest varierande naturstensmaterial vi har, som tillåter sig formas nästan helt efter önskemål. Eftersom hög kvalitet och unik ådring är viktigt för våra kunder används vår Kolmårdsmarmor till både konst som inredning. Våra erfarna stenhuggare och de varierande ytbearbetningarna tar fram en slutprodukt som är helt enligt din vision.
Från golv till bänkskiva
Låt köket smyckas med en bänkskiva i marmor, eller inred din toalett med ett vackert golv i marmor. Vill du ha en marmorskiva till vardagsrumsbordet, eller kanske en vacker skulptur till balkongen? En mortel till köket? Oavsett dina önskemål eller idéer ser vi till att marmorn förverkligar det hela.
Tidlös natursten
Sett till trender är det allmänt känt att marmorn är tidlös. Den är därmed ett idealiskt val för dig som vill ha ett personligt och vackert hem både nu och tjugo åt framåt. Den mångsidiga marmorn passar lika bra i sekelskiftslägenheten såväl som i den toppmoderna villan, där en tacksam bieffekt är att marmorn bidrar till att höja värdet.
Kolmårdsmarmorn bryts i Sverige
För att du ska få det bästa är vi på Borghamns Stenförädling stolta över att erbjuda unik Kolmårdsmarmor som bryts i vårt eget stenbrott i Kolmården. Du får därmed lika hög kvalitet som bra pris på din marmorskiva. Vi jobbar även så mycket som möjligt för att värna om miljön, vår sten produceras därför med 100% vindkraftsel .
Inred ditt hem med den mångsidiga marmorn – kontakta oss idag.
5 fördelar med Borghamnskalksten
Om du vill inreda med en natursten som är återvinningsbar, har hög hållfasthet samt en låg underhållskostnad är Borghamnskalksten ett utmärkt val. Lägg till att den är närmare 485 miljoner år gammal och valet är självklart.
Vad sägs om att inreda ditt hem med natursten skapad för 485 miljoner år sedan? Borghamnskalksten är en unik natursten som vi bryter på plats här i Sverige. Att använda sig av kalksten i hemmet är en självklarhet för dig som har höga krav vad gäller materialets hållfasthet samtidigt som du vill ha en vacker natursten. Här listar vi fem fördelar med att använda sig av Borghamnskalksten i sitt hem.
5 fördelar med Borghamnskalksten
- Tack vare dess höga ålder är Borghamnskalksten både hårdare och tätare än övrig kalksten från världen över. Materialet har därmed en oerhört hög hållfasthet.
- Borghamnskalksten har en lång livslängd oavsett för vilket syfte den än används. Jämfört med andra material är den därmed ekonomiskt fördelaktig.
- Underhållskostnaden är oerhört låg. Framtida reparationskostnader dras ner till ett minimum.
- Borghamnskalksten är ett återvinningsbart naturmaterial. När du väljer kalksten som byggnadsmaterial bidrar du därmed till att värna om vår miljö.
- Kalksten har en mängd olika användningsområden, från golvplattor till bänkskivor i sten. Använd fantasin!
Kalkstenen anpassas efter dina önskemål
Oavsett om du vill ha unika kalkstensplattor i matsalen, ett vackert stengolv i vardagsrummet, eller en unik bänkskiva i köket är kalksten ett mycket bra val. Med lång erfarenhet ser våra mycket erfarna stenhuggare till att anpassa stenen efter dina önskemål.
Inred ditt hem med denna hållfasta och slitstarka natursten – kontakta oss idag!
Marmor, det exklusiva och hållbara valet
När du vill ge ett exklusivt intryck av köket är en bänkskiva i marmor en självklarhet. Det slitstarka naturmaterialet är lika hållbart som vackert, och du bestämmer själv ytbearbetningen. Är det dags att göra om i köket? Vill du ha en bänkskiva som är lika iögonfallande som slitstark? Då är marmor garanterat stensorten för dig. Marmor är ett attraktivt och miljövänligt naturmaterial, känd för sin skönhet och överlägsna kvalitet världen över. Vår Kolmårdsmarmor har en härligt grön färg och en unik ådring som gör ditt kök exklusivt, högkvalitativt och personligt. Precis som ens hem ska vara.
Svensk marmor från Kolmården
Som stenhuggeri med lång erfarenhet erbjuder vi på Borghamns Stenförädling AB svensk marmor av högsta kvalitet, och till ett bra pris. Vår Kolmårdsmarmor bryts här i Sverige, i Kolmården i Östergötland, och är känd för sin långa livslängd. Det du får är därför en bänkskiva som kommer att vara lika vacker idag som om tjugo år. Vill du göra köket lite extra personligt? Matcha köksbänken med en fönsterbänk i marmor under köksfönstret. Vi hjälper mer än gärna till att ta fram en lösning som passar just dig.
Flera ytbearbetningar tillgängliga
Eftersom vi vill ge dig ett kök som är helt enligt dina önskemål erbjuder vi vår Kolmårdsmarmor i flera olika ytbearbetningar. Slipad, blästrad eller huggen, oavsett vad som passar ditt hem och din stil ser vi till att anpassa bänkskivan därefter. Det är en självklarhet för oss. Få det kök du alltid önskat - kontakta oss så berättar vi mer!
Nordbygg 2018
Vi drivs med vindkraft från grannen
På Borghamns Stenförädlingsanläggning på den lilla orten Borghamn i Östergötland förädlas 15000 kvadratmeter kalksten och Kolmårdsmarmor varje år. Här förvandlas sten, som kommer från naturen inpå knuten, till exklusiva produkter. Nu har företaget tecknat ett avtal med elbolaget Bixia som gör att anläggningen kommer drivas på vind från vindkraftverk inpå knuten.
– Att förädla sten kräver mycket energi och på vår anläggning förbrukar vi cirka 700 000 kWh per år. Nu, genom avtalet med Bixia, köper vi vår el direkt från de vindkraftverk vi ser från fönstret. Det betyder att vi enbart använder naturmaterial och naturresurser från närområdet, vilket passar vår filosofi – att ta tillvara och förädla naturens krafter, säger Mats Ola Ericsson, vd på Borghamns Stenförädling.
Under lång tid har Bixia köpt in närproducerad el från småskaliga producenter av sol- vind- och vattenkraft. I dag har elbolaget fler än1300 närproducenter som de köper sin el ifrån och antalet producenter ökar i snabb takt.
– Produkten som vi kallar ”Bixia Nära Exklusiv” lanserades i slutet av förra året. Vi ser att intresset har ökat under 2017, främst inom handeln. Borghamns Stenförädling är vår första industriella kund i Östergötland som tecknar det här avtalet, säger Bengt Carlsson, krafthandlare på Bixia.
Viktigt att värna det lokala
Mats Ola Ericsson hörde talas om möjligheten att köpa närproducerad el när han träffade sin granne som äger ett av vindkraftverken.
– Hon berättade att hon sålde sin el genom Bixia så jag tog en kontakt och på den vägen är det. Det här är en riktig win-win, som gynnar både det lokala näringslivet och vår miljö. Nu, när vi är inne i en kraftig expansion, delvis på grund av den byggboom som råder, känns det extra angeläget att ta tillvara på den energi som finns lokalt, säger Mats Ola Ericsson.
Från lågintresse till medvetet val
El har historiskt varit en lågintresseprodukt som har varit svår att särskilja, dessutom är konkurrensen på elmarknaden hård.
– Vi har länge jobbat för att ändra bilden av el från lågintresse till högintresse. I takt med att intresset för ekologisk, närproducerad mat ökar ser vi också att allt fler vill göra ett medvetet val även när det gäller el. Omställningen till ett klimatneutralt samhälle börjar i de val vi gör, säger Bengt Carlsson.
Borghamns Stenförädling AB är ett familjeföretag, grundat 1951, med stor erfarenhet av bearbetning och förädling av olika stenmaterial. Mats-Ola Ericsson är tredje generationens företagsledare. Företaget har specialiserat sig starkt inom två områden; kvalificerade stenhuggeriarbeten och objektanpassad produktion av byggnadssten. Borghamns Stenförädling AB bryter kalksten och Kolmårdsmarmor Ox och förädlar i huvudsak sten från de egna stenbrotten.
För mer information kontakta:
Bengt Carlsson, krafthandlare på Bixia
Tel: 0706-97 81 51
bengt.carlsson@bixia.se
Mats-Ola Ericsson
Borghamns Stenförädling AB
Tel. 0143-20174
mats-ola@borghamns-stenforadling.se
Bixia AB är ett elbolag med sju delägare, Tekniska verken i Linköping, Alvesta Energi, Borgholm Energi, Mjölby-Svartådalen Energi, Nässjö Affärsverk, Oxelö Energi och Sandviken Energi. Vi har tre kontor; Linköping, Nässjö och Växjö. Bixia arbetar aktivt för utvecklingen av närproducerad förnybar el och är ett av de elhandelsbolag som köper in mest småskaligt producerad el i Norden från 1200 anläggningar.
Tillsammans ger vi kraft som förändrar världen i rätt riktning!
https://bixia.se/om-bixia/press/nyheter/2017/borghamns-stenforadling-drivs-med-vind-fran-grannen
Film på produktionen!
Nu har vi äntligen fått det färdiga materialet av Niklas som hjälp oss att göra en film där vi visar allt från block brytning till format sågning och slipning av Borghamns kalksten och Kolmårdsmarmor. Hoppas ni tycker det är intressant att se vad vi gör om dagarna! https://youtu.be/1TvY4gdaSPY
Läs senaste numret av STEN
Här är länken till webb versionen av senaste numret av Stenindustriförbundets egna tidskrift STEN. http://media.sten.se/2015/12/Sten-1504-NY.pdf
Vår nya hemsida är online!
Äntligen är vår nya hemsida klar för att publiceras. Hoppas ni är lika nöjda som vi är med den!
Vår anläggning
En film som visar stegen i vår produktion, från råmaterial till färdig produkt.